Ardi Bones Delta Blues 2020-2023

ardi bones’ suitcase cassette tape: voor audio klik HIER, voor meer tekst klik HIER

water-kant een  / river-side one

‘t begon als mobile blues-praat-paal-tape-recorder-in-henry’s-koffer tijdens “de eerste pandemie”, die natuurlijk niet de eerste was, en ook. niet de laatste zal blijken, deo volente.

in de koffer op wieltjes plaatsten we onder de rollen (voor tekenen en schrijven) een taperecorder en batterijen: ieder, die de koffer kreeg overhandigd door zijn Voorganger, werd gevraagd om een plekje bij zijn of haar favoriete rivier te zoeken en daar in de koffer zijn of haar hartekreet te luchten, op te nemen en of anderszins te documenteren; dan iets genieten wat zich in de koffer bevindt, of er iets aan toevoegen voor een ander. intuitief, alleen, klein, simpel. (En de koffer kon niet voor of achteruit spoelen; je kon dus maar een keer… en hij kon door zolang we batterijen en (tape-lengte..) hadden.)

…opvallend was, voor mij, hoe vaak ( en ook hoe snel al) de koffer bleef steken in modderige ondieptes in bochten van de rivier in dit trage oneindig laagland..de koffer reisde wel verder, en nam een paar krachtige (en mooie) hartekreten op! (Dank! RP Tikin, Arnold ZeA, Jurgen Moan Veenstra, Thea Visser, DINA, Arie Contrabas v Duijvenvoorde, Tiedo en Jaap, en dank ook Raoul voor toch een paar kleine sound bites….) En ja, ik moet toegeven dat de ene crisis zo naadloos overging in de volgende (n), dat ik zelf ook niet elke keer ter plekke de vastgelopen koffer kon komen los trekken… Tot ik eergisteren, bij RP Tikin in de tuin, in de geboortestad van Marinus vd Lubbe, de cassette wist te bevrijden uit de inmiddels kapotte recorder… en samen met RP Tikin kon luisteren naar wat er op stond! Ontroering was ons deel. En , natuurlijk ook de vraag: is dit nu mislukt? en zo ja; hoe erg is dat? en wat doen we nu? Ik denk: gedeeltelijk mislukt. en gedeeltelijk vind ik dat jammer. maar ik denk ook: t geeft wel iets aan… en t roert me ook! en ik heb het idee dat dit (nu een tapekant van dertig minuten) nog steeds nodig is, en mooi: daarom: turn the tape, please:

water-kant twee/ river side two

Ik edit wat ik heb, plaats een nieuwe recorder in een nieuwe tas, kleiner, simpeler, stop er nieuwe batterijen in en geef het nog een duwtje: ardi bones post corona yellow blue side b.

nieuwe hartekreten aan  nieuwe waterkanten in een tijd van nieuwe onmogelijkheden.

het uiteindelijke resultaat, de opnames en de bijdragen in woord en beeld vormen een kleine geschiedenis binnen de grote geschiedenis die over ons heen raast, maar waar we ook deel van zijn: ik vind het goed om te kunnen horen, hoe we ons er toe verhouden, ook als dat soms niet lukt.

15 maart 2023, waterschap hunze en aa s,

Hansko (voor Ardi Bones)