Lieve lezers,… (brief en audio)

Antwerpen, 24 oktober 2021

Lieve lezers, kokers, proevers en eters,

Als ik aan Elles denk, herinner ik me het gevoel van een klont boter die aan het ontstaan is in een pot die ik heen en weer schud. Ik denk aan de smaak van die boter, gemengd met peterselie en knoflook en zout, op een stuk brood. Ik proef zoete bietjes met karwij. Bittere bladgroenten in een salade met zure appeltjes.

Het is meer dan tien jaar geleden dat ik Elles voor het eerst ontmoette op een weiland, waar we al schuddend met onze klonten boter naartoe gereden werden op de aanhangwagen van een tractor. Op het weiland stond een ronde tafel en aten we boter met bloemen.

Tien jaar was voor mij de tijd tussen 16 en 26, een lange tijd dus, waarin er veel veranderde. Toen ik op mijn 18e aankwam in Antwerpen om te gaan studeren had ik op één vlak een duidelijke voorsprong op mijn mede-studenten: ik had wel eens insecten gegeten. Caramel gemaakt zien worden. Ik wist hoe varkens werden geslacht en hoe bloedworst werd gemaakt.

Voor mij zal koken en eten altijd verbonden zijn met ‘moeder’. Ik herinner me koekjes bakken: het deeg dat eigenlijk al klaar was nog eens kneden met kinderhandjes, de metalen vormpjes in het deeg drukken zodat er mannetjes gevormd werden en hartjes en bloemen. Misschien logisch dat ik aan haar denk, aangezien je moeder de eerste is die je voedt.

Misschien is het daarom dat een vrouw die kookt toch altijd een moeder lijkt te worden. Ik was laatst op een schip met 22 leerlingen van de vooropleiding voor de marine. 15 jongens en 7 meisjes tussen de 16 en de 20 jaar. Op de één of andere manier wisten alle 7 meisjes hoe je een tosti moest bakken, een toilet moest schoonmaken en een aardappel moest schillen, iets wat bij de jongens zeker niet altijd het geval was.

Maar nu, hopelijk ook in dit weekend, kunnen we dit soort vaardigheden samen delen, ongeacht of je nu een man of een vrouw of iets daartussenin bent. Iedereen zou moeten weten hoe je een appel schilt en daardoor een beetje deel gaat uitmaken van de wereld.

Met jullie zou ik graag de appeltaart van mijn moeder delen. En ik wens jullie veel plezier met het delen van al de rest dat dit weekend heeft plaatsgevonden!

Veel liefs,

Anna

PS luister nu hier naar:

Colofon:
Zoals gepublicieerd (zonder audio) in magazine Petrichor 7, uitgeverij Petrichor, Deventer, 2021.

tekst en audio: Anna Dupon/ foto: Hannegijs Jonker/ redactie: Marike Splinter, Henry Alles, Erin Stel & Anna Dupon/ geschreven tijdens – Kook me – een weekend koken uit Het Incomplete Kookboek, onderdeel van – Lees me – over en met Elles Kiers/ met dank aan: ARTisBOOK en Tuin in de Stad