Henry Alles / Landscape Labs & Stichting Proef me

School voor de Vrolijke Apocalyps

Met de School voor de Vrolijke Apocalyps kunnen we heel creatief kijken naar de mogelijkheden die komende of zich reeds ontwikkelende rampen ons bieden. Dit gaat niet over de verhalen waarin mensen zich redden met een ark of een ander wonder, dit gaat over de verhalen van alle anderen. Een school om te leren hoe we voorbij de paniek en het trauma kunnen komen, en hoe we dus ook het mooie in de ogen durven te kijken.

De school is model van denken die de drie begrippen school, vrolijkheid en ramp tegenover elkaar plaatst, in een driehoek. Binnenin deze driehoek wordt een situatie geplaatst waarmee ik aan de slag ga. Dus wat betekent het bijvoorbeeld als je iets wil leren over het rampzalige van de pandemie terwijl dit ook met een positieve houding moet worden gedaan. Dus hoe blijf je vrolijk? Hoe leer je van een ramp? Hoe blijf je lachen als alles tegen gaat valt? En vorig jaar keek ik dus samen met anderen naar hoe te reageren op ramp dat mijn dierbare collega kunstenaar en kok Elles Kiers de ziekte Alzheimer bleek te hebben en dus nooit nog weer eetbare kunst zal maken. Met een lach op ons gezicht hebben we het boekwerk Lees me gepubliceerd, hebben eruit gekookt met anderen en een stichting opgericht vernoemd naar een werk van Elles: stichting Proef me.

Lees me bleek een goeie eerste les van de School voor de Vrolijke Apocalyps, en lees twee komt er aan!

Al tijdens Lees me bleken we na te denken over de vraag hoe je dan wel een groep bij elkaar krijgt als een samenleving er alles aan lijkt te doen om dit te voorkomen. En dit zeggen wij niet met alleen boosheid want de vrolijkheid van de school staat ook voor het gegeven dat schoonheid en wreedheid samen bestaan dus ook bij ziekte, ongelukken, rampen en systemische fouten. Het doel is om jezelf en elkaar te onderwijzen over de situaties die echt aan de hand zijn.

‘The exit of the rabbit hole turns out to be behind a door beyond my own house, a door with three handles, each representing a question. I agree many different ways of opening the door are available, there is not one story, there are many. My story is about food and health, therefore about social gatherings and care’.

Spoedig meer hierover / Soon more news about this!! Intussen is er altijd wel iets om je ergens over te informeren dus ga je gang en klik! / But as there is always something to inform yourself about so please see the following links:

For Terrified Students

Farmers’ fury

‘Straight people, I invite you to live queerly.’ (Jonas Osmundson)

For Earthly Survival (video)

Hydroxychloroquine-thee?

Showbusiness